Golvvård – tips för ett välvårdat golv

Ett välvårdat och fint golv höjer upplevelsen i ett rum. Ju tidigare man utför en grundlig och bra golvvård desto mindre underhållsarbete blir det under tidens gång. Den vanliga städningen blir enklare och mer tidseffektiv.

Ett grundläggande tips är att stoppa smutsen redan i entrén. Lägg ut en torkmatta på insidan och utsidan av dörren. Detta förhindrar att en stor del av smuts och grus kommer in i dessa utrymmen.

Använd alltid produkter som är avsedda för golvtypen

Kontrollera alltid vad golvtillverkarens rekommendationer av periodiskt underhåll och dagligt underhåll säger.
Se till att använda ren utrustning och att dosera rätt. Vid användning av för mycket eller fel kemikalier kan golvet skadas.
Undvik att behandla golvet när det är väldigt kallt eller varmt i lokalen. Det får inte vara för fuktig eller torr luft. Behandlingen kan i sådana fall få ett mycket sämre fäste på golvet, med kortare livslängd som resultat.

Alla golv behöver underhåll

Beroende på hur trafikerad ytan är kan det skilja sig hur ofta man behöver underhålla golvet. Ett golv som är väldigt trafikerat, exempelvis i köpcentrum, behöver ett kontinuerligt, dagligt underhåll för att bibehålla kvalitén.

Skicket på golvet bestämmer vilket resultat som kan uppnås när löpande städning sker. Om golvytan är i bra skick blir städresultatet bra och ytan ren. Om golvytan är obehandlad eller sliten – sträv och kanske full av små fina repor – så kommer städresultatet att bli lidande. Smutsen samlas kvar i stället för att tas bort under städningen.

Att golvet tas om hand om på rätt sätt är en viktig del av den löpande städningen. Ett golv som inte hålls efter kan snabbt tappa sin lyster och därav se väldigt livlöst ut.

Även den löpande städningen påverkas negativt av ett eftersatt golv. Det gör helt enkelt att hela rummet betraktas som smutsigt. Det tar längre tid i den dagliga städningen att sköta ett golv som är eftersatt.

Rätt golvvård för rätt golvtyp

Trägolv är ofta väldigt känsliga och främst känsliga för vatten, eftersom för mycket vatten kan skada golvet. Behandling och underhåll av trägolv skiljer sig åt beroende på om golvet är obehandlat, hårdvaxoljat, oljat eller lackat.

Plastgolv är inte lika känsliga för vatten. Här använder man sig gärna av fuktmoppning och torrmoppning eller en kombiskurmaskin. Om man önskar en finare finish och ett glansigare golv kan man med fördel använda sig av golvpolish.

Stengolv som marmor, betong och kalksten behöver underhållas regelbundet. Det gör man genom att polera golvytan. Det är viktigt att hålla fogar rena från smuts. Klinkers som är oglaserade sköter man om med behandling anpassat för just dessa.

Linoleumgolv kan behöva förbättras med vax. Här använder man sig i första hand av rengöringsmetoder som torrmoppning och fuktmoppning eller en kombiskurmaskin. Använd inte alkaliska medel eller för varmt vatten då detta kan skada golvet.

Laminatgolv behöver inte behandlas med golvpolish. Rengöring av golvet görs enkelt genom att tormoppa och fuktmoppa med ett ph-neutralt rengöringsmedel.

Textilt golv ska gärna dammsugas några gånger i veckan. Fläckar tas enkelt bort med rätt fläckborttagning. Vid behov kan även en mattvättmaskin komma till användning.

Golvpolish – är inte det omodernt?

Man behöver läsa på om golvet behöver någon ytterligare behandling i form av polish eller liknande.

Golvpolish används för att behandla och skydda golvet från slitage och för att få en fin finish på golvet. Det finns allt från glansig finish till matt lyster för att enkelt kunna anpassa till rätt miljö och yta. Ett glansigt golv gör sig oftast bättre i ett köpcentrum medan ett golv med matt lyster gör sig bättre i exempelvis sjukhusmiljöer.

Innan man lägger på polish är det viktigt att man rengör golvet ordentligt, man behöver ta bort den gamla polishen på golvet. Detta kan göras genom att använda en polishbort. När golvet är rent och fritt från äldre polish applicerar man 2-3 tunna skikt. Torktid mellan skikten är minst 30 min, och det är bättre att vänta lite längre än att råka gå på med nästkommande skikt för tidigt.

Har du en fråga?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.

Rent Hus - Varberg och Halmstad

Med kontor i Varberg och Halmstad är vi en helhetsleverantör inom städ och lokalvård från Norra Halland till Båstad i söder. 

Vi erbjuder alltid gratis offert på alla städuppdrag. Kontakta oss för ett kostnadsfritt besök i ditt hem eller på din arbetsplats, så får du ett prisförslag på vad de städtjänster du är intresserad av kommer att kosta.

Rent Hus Kontoret Varberg

Kan vi hjälpa dig? Gratis offert?