Städtips för allergiker

Dammallergi eller allergi mot kvalster, som det egentligen är fråga om är något som plågar många. Att helt bli av med kvalster är i praktiken omöjligt men det finns en hel del saker du kan göra för att minska mängden kvalster i ditt hem och göra problemet mer hanterbart.

Sovrummet är viktigast

Kvalster trivs i fuktig luft och lever gott i din säng, då de förutom fukt behöver mörker och värme för att överleva. Att hålla efter sovrummet står därför högt upp på priolistan, med tanke på att du spenderar många timmar per dygn i sängen. 

Den i särklass bästa metoden för att snabbt bli av med fuktig luft är att vädra. Ordna tvärdrag i sovrummet några minuter varje morgon, så blir du effektivt av med nattluften. Upprepa gärna vädringen en eller två gånger under dagen, så blir resultatet ännu bättre.

Att använda luftavfuktare kan också vara ett sätt att hålla nere fuktigheten.

Sängen, sängkläder, täcken och kuddar samlar orenheter

Att byta och tvätta sängkläderna ofta och ordentligt kan låta som en självklarhet. Ändå är det många som slarvar på den här punkten. Byt sängkläder minst en gång i veckan och tvätta dem i minst 60 grader.

Har du vita sängkläder i bomull går det utmärkt att tvätta dem i 90 grader för ännu bättre resultat. Har du extra svåra besvär kan det vara värt att köpa en tvättmaskin med speciellt allergiprogram.

Även täcken och kuddar måste tvättas regelbundet, gärna 3–4 gånger per år, i minst 60 grader, för att hållas rena. Har du inte tillräckligt stor tvättmaskin hemma kan du lämna in dem till ett tvätteri. Har du lös bäddmadrass i sängen bör även denna tvättas några gånger per år, på samma sätt som kuddar och täcken.

Städa och dammtorka

Håll rent, speciellt i sovrummet, genom att dammsuga noga, även under och bakom sängen och dammtorka alla ytor regelbundet. Det här är ett utmärkt tillfälle att fundera över vad du egentligen har i ditt sovrum. Ju fler grejer som finns där, desto krångligare blir det att hålla rent – och just sovrummet är oftast allra viktigast att hålla rent om du är allergiker.

Glöm inte bort att det finns professionell hjälp att få. Hör av dig redan nu, så ger vi dig gärna ett förslag på allergianpassad städning. Vi erbjuder hemstädning i hela Halland, från Kungsbacka i norr till Båstad i söder. 

Har du en fråga?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.

Rent Hus - Varberg och Halmstad

Med kontor i Varberg och Halmstad är vi en helhetsleverantör inom städ och lokalvård från Norra Halland till Båstad i söder. 

Vi erbjuder alltid gratis offert på alla städuppdrag. Kontakta oss för ett kostnadsfritt besök i ditt hem eller på din arbetsplats, så får du ett prisförslag på vad de städtjänster du är intresserad av kommer att kosta.

Rent Hus Kontoret Varberg

Kan vi hjälpa dig? Gratis offert?