Att putsa fönster på bästa sätt

Att putsa fönster kan kännas svårt, men med rätt utrustning och god teknik kan du få ett bra resultat.

Så snart solen tittar fram gör sig smutsiga och fläckiga fönster snart påminda. Därför är det vanligt att putsa fönstren på våren, men du bör putsa fönstren oftare än så för att det ska bli hemtrevligt. Man kan ha det nystädat hemma och ändå känna att det inte har blivit hundra rent – oftast är då orsaken fönster som inte är rena och begränsar ljusinsläppet.

Tvätta fönster med rätt redskap

För att putsa fönster behöver du några väl valda redskap. Köp en fönsterskrapa av hög kvalitet, då blir det lättare att få ett bra resultat och skrapan håller längre. Tänk också på att ha ett bra gummi, då detta slits ut om man har gamla fönster som kan skada gummit i kanterna(detta gör så att det blir ränder när du putsar). Ett tips är att vända på gummit om ena sidan har blivit dålig. Förutom det behöver du:

  • En tvättpäls (inblötare)
  • En hink med ljummet vatten
  • Några droppar diskmedel
  • En torr trasa som inte luddar

Gör så här när du ska putsa fönster

Följ de här stegen för att få rena fönster.

Fönsterputs med Rent Hus

1. Fyll hinken med ljummet vatten och tillsätt några droppar diskmedel.

Fönsterputs med Rent Hus

2. Blanda ut diskmedlet i hinken och blöt in tvättpälsen ordentligt.

Fönsterputs med Rent Hus

3. Blöt in fönstret med tvättpälsen. Gnugga lite extra på envisa fläckar.

 4. Nu är det dags att använda fönsterskrapan. Professionella fönsterputsare arbetar ofta i ett växelmönster, där du börjar högst upp från ett hörn till det andra och arbetar dig nedåt. Det är mycket viktigt att få in rätt vinkel och tryck på skrapan så att du får med dig allt vatten från rutan. Ifall du inte lyckas med det blir det lätt ränder och märken på fönstret, vilket kommer synas extra tydligt när solen tittar fram.

Några smarta tips!

  • Avsluta med att torka av fönsterkanten med den torra trasan.
  • Torka av fönsterskrapan med jämna mellanrum, för att få bort ev. smuts på gummit
  • Byt vatten när det blivit smutsigt.

Eventuellt behöver du även en stege för att putsa höga fönster. Tänk bara på din egen säkerhet! Vi rekommenderar att du anlitar en professionell fönsterputsare för svårputsade fönster på hög höjd.

Att anlita en fönsterputsare till alla dina fönster är också ett av de snabbaste sätten att få loss tid till annat du vill hinna med i vardagen. Då kan du dessutom vara trygg med att få ett skinande rent resultat. Hör av dig så bokar vi in din fönsterputs!

Hur ofta ska man putsa fönstren?

Hur ofta du behöver putsa fönstren beror mycket på var du bor och vad fönstren utsätts för. Ifall du bor nära en hårt trafikerad gata eller nära havet kommer du att behöva putsa fönstren lite oftare. I normala fall rekommenderar vi att du putsar fönstren utvändigt varannan eller var tredje månad och invändigt två gånger per år.

Det absolut enklaste och bekvämaste sättet för att hålla dina fönster rena är att ha ett fönsterputsabonnemang. Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri offert och skräddarsyr abonnemanget efter dina önskemål. Som minst putsar vi dina fönster 4 gånger utvändigt per år. Men du kan så klart få puts oftare än så om du vill. Vid utvändiga putsar behöver du inte ens vara hemma – smidigare kan det inte bli!

Självklart går det även att få invändig puts, men då får du höra av dig till oss för tidsbokning.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert på fönsterputsabonnemang – mejla till info@renthus.se eller fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi inom kort.

Men om jag vill lära mig putsa precis som proffsen?

Det tar tid att få in rätt teknik och det krävs rätt vinkel på skrapan när vattnet ska putsas ner. De måste få till mjuka rörelser och ha rätt tryck på skrapan. Har man missat att skrapa rent mitt på rutan är det ingen idé att ta en handduk och torka, för då blir det bara fläckar och ludd på rutan. Oftast är det då bättre att göra om fönstret från början. Det är svårast att lära sig putsa när det är soligt och varmt, för då torkar vattnet lite för snabbt på rutan.

Har du en fråga?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.

Rent Hus - Varberg, Halmstad och Göteborg​

Med kontor i Varberg, Halmstad och Göteborg är vi en helhetsleverantör inom städ och lokalvård från Göteborg i norr till Båstad i söder. 

Vi erbjuder alltid gratis offert på alla städuppdrag. Kontakta oss för ett kostnadsfritt besök i ditt hem eller på din arbetsplats, så får du ett prisförslag på vad de städtjänster du är intresserad av kommer att kosta.

Rent Hus Kontoret Varberg

Kan vi hjälpa dig? Gratis offert?